İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kredi Borcu Nasıl Hesaplanır?

Kredi puanınıza ek olarak, borç gelir oranınız, genel finansal sağlığınızın önemli bir parçasıdır. Gelir gider dengesini hesaplamak, mevcut borcunuzla ne kadar rahat olduğunuzu belirlemenize yardımcı olabilir ve ayrıca kredi başvurusunda bulunmanın sizin için doğru seçim olup olmadığına karar verebilir. Peki, bir çekilen bir kredi borcu nasıl hesaplanır? kısaca özetleyelim.

Kredi Alabilme Kriterleri

Kredi başvurusunda bulunduğunuzda borç veren bankalar başka bir ödemeyi yapıp yapamayacağınızı belirlemeye yardımcı olmak için kredi puanını değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda yapılan bir takım hesaplamalar çekilebilecek kredinin geri ödeme miktarını, alınabilecek maksimum vade tutarını belirlemede kriter olacaktır. Gider gelir oranınız, her ay ne kadar borcunuz ile ne kadar kazandığınızı karşılaştırır. Özellikle, kira, ipotek, kredi kartı veya diğer borç ödemeleri giden brüt aylık gelirinizin yüzdesidir. Tüm bunları hesaba katarak kendiniz de bir kredi hesaplama konusunda öz değerlendirme yapabilirsiniz.

Kredi Borcu Nasıl Hesaplanır?
Kredi Borcu Nasıl Hesaplanır?

Kredi Puanı Hesaplamasındaki Hususlar

Her şeyden önce bir gelir sahibi iseniz ve giderleriniz çoksa bu işlemleri yapmadan önce bir gelecek tablosu oluşturmanız gerekir. Bu tabloda ödemelerde sıkışıklık yaratmayacak olan parasal konuların yazılması gerekir. Daha sonra kredi puanının hesaplanmasına geçilerek kredi çekme ihtimali ortaya çıkarılmalıdır.

1-Aylık kira veya ev ödemesi

2-Varsa aylık nafaka ödemesi

3-Öğrenci, otomatik ve diğer aylık kredi ödemeleri

4-Kredi kartı aylık ödemeleri

5-Diğer borçlar

Yukarıda sayılan giderler hesaplama işleminde kriter olmaktadır. Aylık gelirin belli bir yüzdesine kadar kredi puanının da iyi olmasıyla kredi kullanabilirsiniz.

Kredi Başvurusundan Önce Geri Ödeme Hesaplama

Mevcut gelirler ile bir bankaya gitmeden kredi hesaplama araçları ile veya bilinen oranlar ile yapabilirsiniz. Mevcut kredi tutarı belli oran ile çarpılarak çıkan oran anaparaya eklenir. Daha sonra vade süresine göre aylık faizler eklenerek geri ödenecek kredi hesaplanır. Aynı şekilde toplam tutar üzerinden kredi masrafları da dâhil edildikten sonra vade sayısına bölerek ödenecek aylık tutar belirlenir. Böylece çekilecek para ile geri ödenecek tutar ve gelir dengesine bakılarak kredi çekilip çekilmeyeceğine dair karar verilebilir. Belli bir gider oranına sahip olan kişiler için örneğin %35 veya daha az gider, borcun yönetilebileceği, %36 – %49 borç oranına sahip ise iyileştirme fırsatına sahip olabileceği, %50 ve üstünde ise tasarruf etmede veya harcama yapmak için sınırlı bir yerde durduğu söylenebilir.

Facebook Sayfamızı Buradan Takip Edebilirsiniz.