İhtiyaçların karşılanması için mevcut kazancın yeterli olmadığı durumlarda sorunu çözmenin yollarından biri kredi almaktadır. Bunun için başvurulan adres genellikle bankalar olmaktadır. Bankalar tarafından verilen birçok kredi çeşidi vardır. İhtiyaç, Taşıt, Eğitim, Konut kredisi bunlardan birkaçıdır. Fakat bankalar bu talebi karşılarken bazı kriterler ortaya koymaktadırlar. Bu kredilerin tutar ve masrafları ile geri ödeme koşulları farklıdır. Kredi ihtiyacı olanların aklına ilk gelen ise Kredi hesaplaması neye göre yapılır? Sorusudur.
Bankalar aylık gelire istinaden verilebilecek kredi miktarını belirlerler. Kredi başvurusunun onaylanması başvurulan bankanın inisiyatifinde olup, kredi verme şartları farklılık gösterebilmektedir. Kredi hesaplaması neye göre yapılır? Aylık kazanca ve geri ödeme planına göre yapılır. Kredi hesaplama işleminde önemli olan unsur, vade süresi ile faiz oranı arasındaki ilişkidir. Genellikle vade süresi ne kadar kısa olursa faiz oranı da o kadar düşük olur. Faiz oran aralığı ise Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Kredi çeşitlerinin hesaplanması farklı şekillerde yapılmaktadır.
İhtiyaç Kredisi Hesaplama
Burada dikkat edilmesi gereken temel unsur faiz oranıdır. Bireysel ihtiyaç kredisi kullanılırken dosya masrafı da eklenir. Bu oran yasal düzenlemeler ile sınırlandırılmış ve çekilen kredi miktarının binde 5’ini geçmemesi gerekmektedir. Bireysel ihtiyaç kredilerin de vade süresi de yasalar ile belirlenmiştir. Vade süresi en fazla 3 yıl yani 36 ay olacak şekilde sınırlandırılmıştır.

Taşıt Kredisi Hesaplama
Taşıt kredisi hesaplanmasında ise aracın ilk çıkış ve ikinci el olması arasında farklılık gösterir. İkinci el otomobillerde en çok 10 yaşına kadar kredilendirme yapılmaktadır. Kredi oranı en fazla kasko değerinin %70’i kadardır. 10 yaş üstü taşıtlar için kredi verilmemektedir. Bu kredi de taşıt bankaya rehine edilir.
Konut Kredisi Hesaplaması
Konut kredisinde kredi maliyetine ekspertiz ücreti, komisyon bedeli, faiz oranı ve dosya masrafı eklenir. Konut kredilerinde kredi miktarı konutun, emlak uzmanları tarafından belirlenmiş değerinin %80’i kadardır. Geri ödeme işlemi bitene kadar konuta ipotek konulur. Konut kredi vadeleri 60 ay ile 120 ay arasında değişebilmektedir. Bu sebeple faiz oranlarındaki küçük farklılıklar geri ödemelerde önemli ölçüde değişikliğe sebep olur.